Saturday, 19 December 2015

masakan kalimantan

Masakan Bakar Buah-buahan Botok Daun Mengkudu Bukang-Bukang Buras Gangan Asam Patin Gangan Pengat Gangan Rojak Cabe Gangan Salai Gangan Keladi Gangan Santan Kacang Hijau Gangan Santan Nangka Gangan Sayur Pisang Gangan Tungkul Gence Ruan Jalo Kelubutan Bella Keat Kamun Kerubut Salab Kepiting Masak Santan Nasi Bekepor Nasi Kebuli Nasi Lalap Tarakan Nasi Sobot Ubi Nasi Sobot Ubi Rambat Pengat Tirom Rawon Cumi-Cumi Rojak Keladi Sagal Sambal Goreng Gamik Kima Sambal Raja Sambal Tarakan Sayur Asam Pisang Mentah Sayur Pisang Daun Singkil Semor Bali Ikan Sop Bola-Bola Jagung Sop Lemangu Tumis Balelo Tumis Ikan Kakap Berbumbu Saus Bawang Ala Singapura Makanan/Penganan Abuh Abon Kepiting Akar Sampai Amplang Amperan Tetak Apam Balembar Apam Habang Apam Putih Babok Bahui Dalam Tanah Basong Berongkong Jagung Bingka Labu Bubur Biji Delima Bubur Gunting Bubur Susu Cincin Coplok Cucur Dadar Gulung Dodol Jagung Dodol Kertap Elat Sapi Gagodoh Gado gado spesial mesir Gegaok Getas Getok Kararaban Kelepon Keminting Kericak Kue Agar-Agar Laut Lempeng Sagu Lempeng Ubi Lemuko Lemuko Daun Silat Lo Ulung Madu Kasirat Nangka Susun Nyahun Nyangau Lok Ongol-Ongol Pais Pisang Pepare Pilus Podang Kentang Pulut Panggang/Gogos Pundut Nasi Pundut Pisang Putri Selat Putu Labu Putu Mayang Putu Sokok Rebus Keladi Roti Besumap Sagon Sanggar Air Sari Muka Sari Pengantin Satu Serabi Semprong Suman/Lemang Tapai Pulut Ketan Tapai Ubi Talam Sagu Tahu Gunting (Di Surabaya biasa disebut Tahu Tek) Telur Keruang Terang Bulan (Di Jakarta/Jawa Barat, sering disebut Martabak Manis) Temu Kunci Tumpi Angin Ufak Untuk-Untuk

No comments:

Post a Comment