Sunday, 13 March 2016

Cara masak keli salai gulai lemak cili padi

Cara masak keli salai gulai lemak cili padi

Bahan bahan
Keli - 6 ekor ( disalai dulu) cara ibunda bakar jer atas dapur gas dilapik kan apa2 yg tahan api,boleh jgk masuk kan dlm oven kalau nak lagi senang
Bawang besar - 2 biji
Serai - 2 batang
Kunyit hidup - sikit jer untuk bagi kuning kuah jer
Cili api - up to kepedasan masing2
Cili merah - 2 biji
Santan - 1 kotak kecik
Daun kunyit - 1 helai
Daun limau purut - optional ( 5 helai)
Garam - 1 sudu teh ( agak2 lah ya)
Asam keping - 2 keping
Cara masak
Blend kan bawang, cili merah, cili padi, kunyit hidup dan serai selepas blend taruk kan dlm periuk bersama 2 cawan air masuk kan sekali asam keping dan garam bila dah mendidih masuk kan daun kunyit dan daun limau purut, boleh masuk kan sekali ikan keli yg dah disalai tadi, agak2 ikan keli tadi betul2 masak masuk kan santan mendidih terus tutup
Selamat mencuba
Bagaimana cara memasak gumbo salai keli gemuk cabai rawit
Bahan bahan
Keli-6 ekor (pertama) disalai jalan asli bakar yer atas dapur gas dilapik kanan tahan apapun, mungkin jgk kanan di dalam oven, jika boy lagi selamat
Bawang putih besar biji-2
Lemongrass-2 bar
Kuma-kuma hidup - sedikit yer untuk untuk kuah kuning yer
Api cabai - sampai kepedasan masing-masing dari kita.
Biji cabai merah-2
Santan-1 kotak kecil
Daun helai kuma-kuma-1
Jeruk purut daun - opsional (5 lembar)
Garam-1 sendok teh agak2 adalah (ya)
Asam potongan-potongan 2
Bagaimana cara memasak
Blender kan bawang merah, cabai merah, cabai rawit, kuma-kuma hidup dan lemongrass setelah taruk blender kanan dalam panci dengan air 2 gelas di kanan setelah keping asam dan garam saat ini sangat panas di kanan dalam shalat dan daun daun jeruk purut, Bisa datang tepat setelah ikan keli disalai mati anda terakhir, agak2 lele adalah benar-benar mendapatkan cook di kanan santan mendidih terus tutup
Bon Appetit

No comments:

Post a Comment