Cara masak paprik ayam
Bahan bahan
Ayam bahagian dada - 4 ketul dipotong2
Serai - 1 batang
Bawang besar - 2 biji if size sedahana dihiris
Garlic - 5 ulas di hiris2
Halia - 1 inchi hiris2
Cili kering yg diblend - 3 sudu
Oyster sauce - 2 sudu
Cili sauce - 3 sudu
Fish sauce - optional jer kalau dah ada dlm stock ( 1 sudu) kalau tak der tak yah beli membazir
Daun limau purut - 5- 6 helai
Garam - 1/4 sudu teh ( kena hati2 ya taruk garam sbb sauce2 tadi dah masin)
Gula - 1 sudu besar
Couliflower - or sayur apa2 yg disukai la ya
Cara masak
Tumis kan serai, bawang, garlic and halia sehingga kekuningan kemudia masuk kan cili kering sehingga naik minyak masuk kan ayam...agak2 ayam dah 1/2 cooked masuk kan oyster sauce and cili sauce boleh taruk sekali daun limau purut untuk bau yg umph, bila dah agak2 nak masak masuk kan sayur2 taruk garam sikit and gula ok dah siap!!
Kepekatan tu terpulang pada taste masing2 ya kalau tak suka pekat sgt tambah air sikit tapi ayam or seafood akan keluar kan air masa masak so hati2 ya kalau nak tambah air
Selamat mencuba
Bagaimana cara memasak ayam paprik
Bahan bahan
Dada Ayam-4 blok dipotong2
Lemongrass-1 bar
- 2 besar biji bawang putih jika ukuran sedahana slice
Bawang putih-5 ulas di hiris2
Jahe-1 inci hiris2
Dikeringkan chilies yg diblend-3 sendok
Saus Tiram-2 sendok
Saus Cabai-3 sendok
Kecap ikan - opsional yer jika di saham (1 SDM) jika tidak der tidak baik membeli sampah
Jeruk purut 5-6 lembar daun -
Garam-1/4 sendok teh (kena kau menonton ya taruk garam sebagai berikut sauce2 terakhir dah pahit)
Gula-1 big sendok
Couliflower sayuran atau apapun untuk seperti la ya
Bagaimana cara memasak
Sautéed bawang merah, kan lemongrass, bawang putih dan jahe sampai roda datang di kanan kuning cabai naik sampai kering minyak masukkan ayam kanan... Agak2 memasak ayam tinggal 1/2 datang tepat saus tiram dan saus cabai dapat taruk setelah daun jeruk purut untuk umph, ketika memasak agak2 kanan masuk sayur2 taruk sedikit garam dan gula, ok dah siap!!
& tu hingga merasakan setiap ya jika tidak suka black sersan tambahkan air sedikit tapi ayam atau makanan laut akan keluar kan air matang maka berhati-hatilah jika nak tambah air
Bon Appeti
Bahan bahan
Ayam bahagian dada - 4 ketul dipotong2
Serai - 1 batang
Bawang besar - 2 biji if size sedahana dihiris
Garlic - 5 ulas di hiris2
Halia - 1 inchi hiris2
Cili kering yg diblend - 3 sudu
Oyster sauce - 2 sudu
Cili sauce - 3 sudu
Fish sauce - optional jer kalau dah ada dlm stock ( 1 sudu) kalau tak der tak yah beli membazir
Daun limau purut - 5- 6 helai
Garam - 1/4 sudu teh ( kena hati2 ya taruk garam sbb sauce2 tadi dah masin)
Gula - 1 sudu besar
Couliflower - or sayur apa2 yg disukai la ya
Cara masak
Tumis kan serai, bawang, garlic and halia sehingga kekuningan kemudia masuk kan cili kering sehingga naik minyak masuk kan ayam...agak2 ayam dah 1/2 cooked masuk kan oyster sauce and cili sauce boleh taruk sekali daun limau purut untuk bau yg umph, bila dah agak2 nak masak masuk kan sayur2 taruk garam sikit and gula ok dah siap!!
Kepekatan tu terpulang pada taste masing2 ya kalau tak suka pekat sgt tambah air sikit tapi ayam or seafood akan keluar kan air masa masak so hati2 ya kalau nak tambah air
Selamat mencuba
Bagaimana cara memasak ayam paprik
Bahan bahan
Dada Ayam-4 blok dipotong2
Lemongrass-1 bar
- 2 besar biji bawang putih jika ukuran sedahana slice
Bawang putih-5 ulas di hiris2
Jahe-1 inci hiris2
Dikeringkan chilies yg diblend-3 sendok
Saus Tiram-2 sendok
Saus Cabai-3 sendok
Kecap ikan - opsional yer jika di saham (1 SDM) jika tidak der tidak baik membeli sampah
Jeruk purut 5-6 lembar daun -
Garam-1/4 sendok teh (kena kau menonton ya taruk garam sebagai berikut sauce2 terakhir dah pahit)
Gula-1 big sendok
Couliflower sayuran atau apapun untuk seperti la ya
Bagaimana cara memasak
Sautéed bawang merah, kan lemongrass, bawang putih dan jahe sampai roda datang di kanan kuning cabai naik sampai kering minyak masukkan ayam kanan... Agak2 memasak ayam tinggal 1/2 datang tepat saus tiram dan saus cabai dapat taruk setelah daun jeruk purut untuk umph, ketika memasak agak2 kanan masuk sayur2 taruk sedikit garam dan gula, ok dah siap!!
& tu hingga merasakan setiap ya jika tidak suka black sersan tambahkan air sedikit tapi ayam atau makanan laut akan keluar kan air matang maka berhati-hatilah jika nak tambah air
Bon Appeti
No comments:
Post a Comment